SKLinda

Háziasszonyok álma: 21 inspiráló mosókonyha

2018. június 07. - SKLinda

Megtévesztő a cím ugye? Hiszen hogyan lehet egy olyan helyiség, ami teljes mértékben a házimunkáról szól, inspiráló? Nos minden bizonnyal, ha eme pusztán funkcionális terepet úgy alakítjuk ki, hogy az a lehető legjobban szolgálja a mindennapi teendőket. Na persze az sem baj, ha szemünknek is tetszetős a berendezés. Amennyiben otthonunk mérete és elrendezése engedi, felújítás során feltétlenül érdemes kialakítani egy dedikált mosókonyhát. Aki pedig újonnan építkezik, semmiképpen se feledkezzen meg róla! 

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha.jpg

Az utóbbi évek trendje volna a mosókonyha őrület? Nem hiszem. Gondoljunk csak bele, a régi polgári lakásokban is külön kapott helyet a mosókonyha - akkoriban persze ez úri huncutság volt - aztán a középosztálynak is jöttek a szűkösebb évek, és nem került a legfontosabb helyiségek körébe. A funkciók széttagolódtak - egyes elemek a fürdőbe, mások a kamrába (ha jó eséllyel volt is) száműződtek. Az átlagos magyar háztartásban a mosógép, (szerencsésebbeknél a szárítógép is) a fürdőbe fér be, a ruhaszárítás kiszorul a lakótérbe, az egyéb háztartási eszközök (porszívó, seprű, felmosó, létra, vasalódeszka, stb ...) pedig itt-ott kerülnek elsuvasztásra.

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-9.jpg

Márpedig pontosan ezek azok az eszközök, amiket nem szívesen nézegetünk és a rend érzetét is jelentősen rombolják. Éppen ezért érdemes alaposan átgondolni felújítás vagy új ház tervezésekor, hogy az életvitelünkhöz igazítva hogyan szeretnénk a háztartási feladatokat csoportosítani. 

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-8.jpg

Szerintem egy 21. századi otthonban, ha megengedheti magának a családi kassza, érdemes egy szárítógépre (vagy 2 az egyben mosó-szárító) beruházni. A mai gépek nagyon kulturáltan adják ki magukból a száraz ruhát - míg régebben azért inkább a kutya szájából kirángatott rongyra emlékeztettek. Ma már az is köztudott tény, hogy a beltéri szárítás mennyire nem egészséges, legfőképp a téli időszakban - hiszen a ruhákból távozó pára, ha nincs mellette kellőképpen szellőztetve - káros az otthonunk állapotára (falak, nyílászárók, bútorok) és ezáltal az egészségünkre nézve is. 

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-7.jpg

A gyűjteményemben igyekeztem mindenféle stílusnak, ízlésnek és méretnek megfelelő inspirációt összeszedni. Egy dolog azonban mindegyikben közös - centi pontosan kihasznált tér. Megfelelően beépített bútorokkal, minden kütyü és eszköz saját helyen - hogy ne az otthon igazi élvezetéből vegyenek el.

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-6.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-5.JPG

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-21.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-10.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-11.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-12.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-13.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-14.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-15.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-16.jpeg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-17.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-18.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-19.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-2.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-20.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-3.jpg

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha-4.jpg

A képek forrásai itt és itt találhatók.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Facebook oldalamat, hogy mindig értesülj a legfrissebb bejegyzésekről.

Hasta la vista!
SKLinda

süti beállítások módosítása