SKLinda

Ház-álom: a tervezés 2. rész

A családi fészek funkciói

2018. március 19. - SKLinda

Egy családi otthon akkor lesz igazi fészek, hogyha minden ízében az adott család igényeihez igazodik. Szerintem nem létezik olyan, hogy mindenki számára tökéletes recept. Ha lenne, egyen házakban élnénk. :)  Éppen ezért fontosnak tartom elmondani, hogy ez a rovat szigorúan szubjektív, nem szándékom megmondani a tutit. Ám ha valaki mégis hasznosnak találja, esetleg inspirálónak vagy tud a belőle ötletet meríteni, akkor elérte a blogolás a célját.

Az előző bejegyzésben elmeséltem, miért döntöttünk az építkezés mellett és összeszedtem, milyen fontos funkciókat soroltunk fel, amitől szerintünk egy családi otthon szerethető és a mindennapokban praktikus lesz. Ma kicsit bővebben kifejtem, mit miért tartunk fontosnak.sklinda-haz-alom-metszet-dnyhomlokzat.PNG

Álmaink háza egy szintes. Már a telket is úgy kerestük, hogy semmiképp se kelljen felfelé építkezni. Az ok egyszerű - utáljuk a lépcsőket. Szerintem kisgyerekek mellett nem is praktikus - én legalábbis a frászt kapom a lépcsőktől. Aztán mire a gyerekek felnőnek, mi leszünk öregek... szóval ha nem muszáj, akkor ne legyen emelet. 

 Lehet egy ház szép nagy, ha az előszoba kicsi, megette a fene. Arról nem is beszélve, hogy
'nagy család=sok cipő+sok kabát'. Éppen ezért nagy előszobát terveztünk, ahol többen is tudnak kényelmesen készülődni egyszerre és van helye a cuccoknak. A mostani előszoba 2 négyzetméter, ahol csak sorban állva lehet elindulni és megérkezni.

sklinda-blog-haz-alom-funkciok-1.jpg

Szerintem egy modern családi otthon egyik legfontosabb eleme a mosókonyha. Ahol kényelmesen elférnek a háztartási eszközök, a mosógép és a szárítógép - hogy soha többé ne kelljen a nappali közepén teregetni. Ide kell egy mosdókagyló is, ahol lehet a nagyon maszatos cuccokat előmosni, a sáros csizmákat letakarítani. 

sklinda-blog-haz-alom-funkciok-2.jpg

Ahogy a nagy családhoz sok cipő és kabát tartozik, úgy sok bendőt is kell sokszor megtölteni. Főleg, hogy most már két fiú édesanyja lettem - azzal is számolni kell, hogy ők egyszer kamaszodni fognak, és kieszik a háztartást. :) Éppen ezért a nagy kamra éppolyan fontos, minthogy elegendő WC legyen. A kamrában el fog férni egy méretes mélyhűtő, száraz alapanyag utánpótlás, ritkábban használt konyhagépek, műanyag dobozok. Szelektív gyűjtő a műanyagoknak és a papíroknak, stb. Tehermentesíti a konyhát, ami ezáltal szellősebb lehet.

sklinda-blog-haz-alom-funkciok-3.jpg

Gondolom, ki sem kell már fejtenem, hogy miért van szükség két fürdőszobára + egy külön WC-re. :) Ugyanakkor ezeknek nem kell óriásinak lenniük. Hiszen sem kazán, sem mosógép nem kerül a fürdőkbe, ezek a helyiségek a terveinken viszonylag picik. Van, aki szereti, ha a fürdőben akár keringőzni is lehet - de mi nem tartjuk szükségesnek.

sklinda-blog-haz-alom-funkciok-4.jpg

sklinda-blog-haz-alom-funkciok-5.jpg

Akárcsak a hálószobák esetében - a lényeg, hogy meglegyenek az elkülönülő privát szférák. Nem kellenek hatalmas szobák, ha a van megfelelő méretű közös tér, akkor úgyis együtt van a család. Ugyanakkor megfelelő privát szférát kell biztosítsanak a lakóinak - legyen szó kisgyerekről, ha aludnia kell, kiskamaszról, ha be szeretne zárkózni a világába, és persze a szülőkről, hogy legyen egy olyan hely, ami megfelelő teret biztosít a nyugodt pihenésnek (már ha ez gyerkőcök mellett lehetséges ;)). A pihentető környezethez nekünk hozzá tartozik, hogy nincs túlzsúfolva a helyiség, ezért kap a mi szobánk egy átjárós gardróbot, ahonnan a saját fürdőnk nyílik majd.

sklinda-blog-lakasfoto-halo-1.JPG

sklinda-blog-haz-alom-funkciok-8.jpg

És most egy kis kitérő... Ahhoz, hogy a háló- és fürdőszobák elkülönüljenek a nappali tértől, egy hosszabb közlekedőt kellett beterveznünk. Ez amolyan szükséges rossz. Régebben azt gondoltam, isten ments, hogy legyen folyosó az otthonomban. DE, amióta a gyakorlatilag egy légterű lakásban élünk, már úgy vélem, van az az életforma, amiben igenis hasznosnak bizonyul. Egyrészt elválasztja a nappali és a pihenő övezeteket, másrészt rohangáló teret is ad az örökmozgóknak. Nagy fiam már alig várja, mert már most megígértem neki, hogy a folyosón majd futkározhat. Lelki szemeim előtt látom, ahogy a picurkánk pedig a babataxit hajtja oda-vissza. :D

sklinda-blog-haz-alom-funkciok-6.jpg

Innen már szinte egyértelműen következik, hogy álmaink otthonának központja egy nagy közös tér, ahol együtt lehet a család. Mostani otthonunkban is szeretjük, hogy egyben van a konyha - étkező - nappali. Ami bevált, azon miért változtassunk? Annyi különbséggel persze, hogy nagyjából kétszer akkora lesz ez a tér az új házban, mint jelenleg. 

sklinda-blog-haz-alom-funkciok-7.jpg

sklinda-haz-alom-metszet-ekhomlokzat.PNG

Amikor elkezdtem lerajzolni az alaprajzot, akkor igyekeztem mindent belevenni a listáról - úgy, hogy közben a ház formája igazodjon a telek adottságaihoz is. Nagyjából egyszerre született meg a ház külső formavilága is. Tulajdonképpen egy roppant egyszerű, téglalap formájú, modern parasztház van készülőben. 

A következő bejegyzésben mesélek az extra kívánságainkról is: 
- tornác
- cserépkályha
- látszó gerendák + nagy belmagasság
- nyári konyha kemencével

Az inspirációs képek forrásait továbbra is a Pinteresten gyűjtöm. 

Ne maradjatok le, kövessétek a blog Facebook oldalát!

Hasta la vista!
SKLinda

süti beállítások módosítása