SKLinda

Ház-álom: a tervezés

Miért éppen építkezés?

2018. február 20. - SKLinda

Mikor az ember életében a család veszi át a legfontosabb szerepet, az otthon megteremtése elsődleges feladattá avanzsál. Egy darabig nagyon jól el lehet lenni egy kisebb lakásban is, de azért mégiscsak a kertes ház az igazi. Legalábbis nekünk biztosan. ;)

A mai bejegyzésben elmesélem pár szóban, hogy miért az építkezés mellett döntöttünk egy már kész ház megvásárlása helyet, és hogyan fogtunk neki a családi otthonunk megtervezésének.

dsc_9218.JPG

A fenti könyv inkább illusztráció a bejegyzéshez. Még évekkel ezelőtt kaptam édesanyámtól, azt hiszem nagyjából, mikor nagyfiam még a pocakomban volt. Persze végig böngésztem, amikor elkezdett a fejünkben megszületni az új fészek, összességében nagyon jól egybegyűjti, hogy mire érdemes odafigyelni :) (off topic: erre a könyvborítóra mondta a gyerek, hogy "buta a kislány, mert ugrál a kanapén", cöh, bagoly mondja.... :D)

sklinda-blog-lakasfoto-nappali-5.JPG

Miért éppen építkezés? Viszonylag keveset tanakodtunk azon, hogy kész házat vásároljunk-e, igen egyszerű okoknál fogva. Sajnos vagy sem, de a környékünkön (Sopronban) a családi házak ára igencsak az eget verdesi. Még akkor is, ha legtöbbször nagyon elbaltázott építészeti megoldásokkal rendelkeznek. Így sok esetben egy kicsit sem olcsó házra még súlyos milliókat kellene szánni azért, hogy saját igényeinknek megfeleljen. 

Bár én nagyon szeretem, ha egy háznak van kora, története - de ezek a típusú házak valóban megfizethetetlenek. Számunkra... 

Így végül rövid keresgélés után az egyik szomszédos faluban találtunk egy megfelelő építési telket. Ez lett a kisebb kompromisszum. Ugyan a telek környezete eléggé zsúfolt, mégis olyan házat építhetünk magunknak, ami a lehető legjobban a mi igényeinkhez igazodik.

Éppen ezért, úgy fogtunk neki az álomház megtervezésének, hogy összeszedtük, mik az elvárásaink, igényeink. Melyek az elsődleges szempontok, aminek meg kell feleljen. Íme a lista, nagyjából fontossági sorrendben: 

- egy szintes 
- nagy előszoba  
- mosókonyha
- nagy kamra
- két fürdőszoba + egy külön wc
- nagy közös tér, ahol együtt lehet a család
- elkülönülő privát szférák
- szülői háló saját gardróbbal

extra kívánságok: 
- tornác
- cserépkályha
- látszó gerendák + nagy belmagasság
- nyári konyha kemencével

Ez majdnem minden, ami a mostani otthonunkból hiányzik. Valószínűleg egyébként éppen ezért, nagyon könnyen állt össze ez a lista.

A következő bejegyzésekben ki fogok térni részletesebben a funkciókra, mit miért és hogyan terveztünk bele a házba. Jön még több részlet, és egy kis betekintés is az alaprajzba. 
Ne maradjatok le, kövessétek a blog Facebook oldalát!

Hasta la vista!
SKLinda

 

süti beállítások módosítása