Hogyan válasszuk ki otthonunkba az ideális kanapét?

2019. július 29. - SKLinda

Eredetileg a 'Ház-álom' rovatba terveztem bejegyzést írni arról, hogyan találtunk meg a Házba Az új kanapét, de úgy döntöttem, inkább pontokba szedem azokat a szempontokat, melyek szerint érdemes kiválasztani otthonunk berendezésének egyik legmeghatározóbb darabját.

sklinda-haz-kanape.jpg

Szerintem ez egy igen sarkallatos kérdés. Már csak azért is, mert leginkább combos összeget szánunk rá, hosszú távra választunk, arról nem is beszélve, hogy általában a leglátványosabb darab is.

sklinda-haz-kanape-5.jpg

1. Az ideális ülő alkalmatosság felkutatásának első lépése - akár csak az otthon kiválasztásakor - a számunkra fontos szempontok listázása. Ugyanakkor ezeknek a szempontoknak találkozniuk kell a realitással, hiszen a kanapé leendő helyének adottságait ugyanúgy figyelembe kell venni.

2. Fontos tehát meghatározni, hogy mekkora a minimum szükséges, ugyanakkor maximális méret, ami befér úgy, hogy ne vágja gallyra a teret és az ergonómiát. Tehát elegendő közlekedő tér maradjon körülötte. Ne uralja a teret, hanem szerves alkotó része legyen. Tipikus hiba a túl nagy kanapé bezsúfolása a kis térbe, faltól falig. Biztos, hogy falhoz akarjuk-e igazítani? Egy térbe behelyezett vagy belógó forma is nagyon kellemes hatást kelt - persze ha van hozzá elég hely.

sklinda-blog-lakasfoto-nappali-5_1.jpg

3. A következő szempont, hogy szokásainkhoz keressük a megfelelő fazont. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan szeretünk ülni. Meglehet, így elsőre hülyén hangzik de nagyon is fontos. Szóval vegyük figyelembe, hogy szeretjük-e feltenni valahova a lábunkat, egyenes háttal szeretünk-e ülni vagy 'lecsúszva'. Kb ez ugyanolyan, mint megtalálni az ágyunkba a matracot. A férjem például teljesen másképp fészkeli be magát, mint én - ez eddig állandó kényelmetlenséget okozott az előző kanapénknál (amit még Férj előtti időszámításban vettem). Az alsó szivacsa ugyanis nem volt fix, így amikor valaki elhemperedett, az egész csúszott ki a helyéről - én meg állandóan tuszkoltam vissza...

sklinda-lakasfoto--nappali-etkezo-2s.jpg

4. Nyilvánvalóan figyelembe szoktuk venni, mennyire fontos az átalakíthatóság - van amikor ez is elsődleges helyre kerül a listán. Ha van egyéb vendég ágyunk, akkor nem kell hozzá ragaszkodni.

5. A stílus és a szín is természetesen fontosak, akárcsak a kárpit. Itt azonban már tényleg határt szabhat a rendelkezésre álló keret, a piaci kínálatról nem is beszélve.

+1. Aztán úgy érzem, érdemes megemlítenem, hogy óvatosan nézegessük az inspirációs képeket. Főleg a külföldieket! Az a tapasztalatom, hogy a magyar kínálat nem egészen ugyanaz, mint amilyen fazonokkal találkozni lehet a Pinteresten és az Instán. Nyilván én is pillanatok alatt tudok mutatni egy csomó szerelem darabot, ami kicsit sem találkozik a realitásommal vagy az itthon elérhető darabokkal :D 

a_ter_tulajdonsagai_nagy_belmagassag.jpg

alapgondolatok_-1.jpg

alapgondolatok_komforterzet.jpg

bohem_2.jpg

f9867a9d8043909c1a6a3146b4c60411.jpg

Példának okáért, összegzem, nálunk milyen szempontok szerepeltek a keresési listán:

- legyen sarok fazon, max 2,5 m * 2,8 m - nagy családra terveztünk, kellett a hencsergős méret

- mindkét szélén karfával (nagyon divatosak mostanában azok a kanapék, ahol a sarok tulajdonképpen egy ágy, vagy lábtartó, de nincs széle. Bevallom őszintén, nagyon nem kedvelem ezt a fajtát - biztos ódivatú vagyok :D Ezzel együtt nem mondom, hogy rossz, van ahol ideális, csak nekem a legkevésbé sem tetszik.) 

- az ülő párnája legyen fix

- NE legyen modern ... fazon, fém lábakkal. Inkább kicsit szofisztikáltabb, időtállóbb forma.

- jó, ha mosható a huzata, de nem ragaszkodom hozzá

- jó, ha kihúzható, ha nem az sem gond

- színben szürke, bézs (netalán sötétzöld)

- és persze nem utolsó sorban ne legyen horror áron

Már a Ház tervezésekor belőttük egyébként a kanapé leendő helyét, csak úgy, mint a méretét. Az elmúlt egy évben rengeteget keresgéltem, főleg persze online. DE azt mondom, hogy bele kell ülni! Ki kell próbálni. Amit most megvettünk, ha csak a képeken látom, tuti nem veszem meg!!!

És ha megvan az ájlávjú darab, ki kell deríteni, nem lesz-e hamarosan kifutó! Mi is így jártunk, és még hatalmas szerencsénkre sikerült 'elfekvő' készletről beszerezni egyet. Íme a Nagy Ő:

sklinda-haz-kanape-3.jpg

sklinda-haz-kanape-5.jpg

sklinda-haz-kanape-4.jpg

Az inspirációs képek forrása itt található, a többi saját.

Ne maradjatok le a legújabb tartalmakról, kövessétek a blog Facebook oldalát. Az instán is megtaláltok, addig is szép napokat Mindenkinek!

Hasta la vista! 
SKLinda