Kedves Olvasóim, remélem mindenütt békésen, boldogságban telik a karácsony. Nálunk egyelőre nagyon nyugisan, pihenősen. :) Igyekeztünk mindent úgy intézni, hogy 24-re már ne kelljen kapkodni, még egy kellemes erdei sétára is jutott idő - egy kis havat, illetve inkább zúzmarát is sikerült elcsípni. Délután pedig még összedobtam a kötelező mézesen kívül egy másik, nálam hagyományosnak számító karácsonyi süteményt, a gyümölcskenyeret - a bejegyzés végén a receptet is leírtam.
Jöjjön először néhány kép az erdei mesevilágról:
Az erdei sétából hazaérve feldíszítettük a fát. Ezen kívül még néhány apróságot raktam ki, mint például ezt a faágat, amit az erdőben szedtem fel - annyira adta magát a forma, azonnal összekötöttem egy kis virágkötő dróttal. :)
Idén egy kis egy méteres ezüstfenyő költözött be hozzánk, amit most nem fenyőfatalpba, hanem a bolhapiacos mezőgazdasági kosárba raktunk. Szerintem nagyon jól állnak egymásnak! :)
A díszítésünk nagyon egyszerű: mézeskalács, néhány antik dísz a nagyi örökségéből, pár pici piros gömb és fafigurák.
Najó... két új üvegdísz is bekerült a repertoárba, ez a mézeskalács házikó és egy karácsonyfa. ;)
És végül, de nem utolsósorban jöjjön a gyümölcskenyér. Nekem ez egy igazi ünnepi finomság, tele minden földi jóval. Ez is egy olyan süti, amit a dédim is elkészített minden karácsonykor. Ez a recept már nem is emlékszem honnan van, nem biztos, hogy az eredeti, de mindenesetre nagyon, de nagyon finom.
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 5 tojás
- 25 dkg liszt
- egy csomag sütőpor
- 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, apróra vágva- szinte mindegy mi, idén egy kevés déli gyümölcs keverék, datolya, és annál több aszalt gyömbér került bele
- 1 citrom reszelt héja
- 5-5 dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula
- 5 dkg apróra vágott étcsoki
- 2 evőkanál rum vagy whisky
A cukormázhoz egy fél narancs leve porcukorral sűrűre keverve.
Elkészítés:
1. Az apróra vágott gyümölcsökre löttyintsük rá a rumot vagy a whisky-t - nekünk most épp whisky volt itthon :) Tegyük félre állni.
2. A vajat a cukorral és az egész tojásokkal keverjük habosra.
3. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd adjuk a vajas keverékhez és alaposan keverjük össze.
4. A gyümölcsöket keverjük el két evőkanál liszttel.
5. Egy fakanállal keverjük a tésztába a gyümölcsöket, a magvakat és a csokit.
6, Kivajazott, kilisztezett formába öntsük a tésztát és kb 160-180 fokon süssük készre. Sütőtől függően kellhet hozzá 60 perc. Mindenképp csináljunk tűpróbát! Nekem most 80 percet volt bent, inkább lejjebb vettem a hőfokot, hogy ne égjen meg a teteje.
Még forrón borítsuk ki a formából, és konyharuhába csavarva, rácson hagyjuk kihűlni. A mikor már hideg, keverjük ki a narancslevet a porcukorral és borítsuk be a sütit ezzel a mázzal. Én lassan folyatom le a tetejéről, egy kiskanállal itt-ott rásegítek, hogy nagyjából egyforma vastag legyen. Kb. 20-30 perc alatt megköt a massza.
További jó pihenést!
Hasta la vista!
SKLinda