Ház-álom: helyzetjelentés

1. rész

2018. július 17. - SKLinda

Rég nem jelentkeztem bejegyzéssel - kicsit elmentünk pihenni, jártunk wellnessben, otthon szüleimnél, tengerparton - szóval nem unatkoztunk. Közben a házikónk építése pedig szépen halad. Az eleje rendkívül látványos, hiszen egyszer csak a semmiből kiemelkedik az építmény a földből. Két hónap alatt pedig tulajdonképpen ott tartunk, hogy be lehet menni a házba, hiszen a födém egyik fele teljesen kész, a magasított födémet, amely a konyha-étkező-nappali felett lesz, a héten készítik.

 

Mindeközben Sopronban.... illetve mellett. Férj tudósít #építkezés #házálom #lakberendezés

SKLinda (@sklinda.blog) által megosztott bejegyzés,

Tovább

Háziasszonyok álma: 21 inspiráló mosókonyha

Megtévesztő a cím ugye? Hiszen hogyan lehet egy olyan helyiség, ami teljes mértékben a házimunkáról szól, inspiráló? Nos minden bizonnyal, ha eme pusztán funkcionális terepet úgy alakítjuk ki, hogy az a lehető legjobban szolgálja a mindennapi teendőket. Na persze az sem baj, ha szemünknek is tetszetős a berendezés. Amennyiben otthonunk mérete és elrendezése engedi, felújítás során feltétlenül érdemes kialakítani egy dedikált mosókonyhát. Aki pedig újonnan építkezik, semmiképpen se feledkezzen meg róla! 

sklinda-blog-inspiracio-mosokonyha.jpg

Tovább

Levendula szezON

Végre beindult a levendula szezon! Egyszerűen megunhatatlan. Bizton mondhatom, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb növénye. Nem rémlik, hogy mondjuk tíz évvel ezelőtt ekkora divatja lett volna - persze felhasználásának mindig is volt hagyománya - korábban azonban kb nagyi ruhásszekrényében találkoztam vele egyedül. Hála égnek egyre több kézműves termék készül belőle, szappantól a fagyiig. 

sklinda-blog-levendula-13.jpg

Tovább

Ház-álom: az álomház papíron

Eddig végigvettem a rovatban, milyen gondolatok és igények mentén terveztük meg hamarosan épülő otthonunkat. Most végre megosztom, hogyan is néz ki az alaprajz papíron. De mielőtt egyből belecsapnék a lecsóba, egy kicsit még a tervezésről. Korábban már kifejtettem két bejegyzésben is, hogy milyen funkciókat és extrákat terveztünk be.

Végül is egy modern parasztház jellegű épület lett az eredmény, ám koránt sem parasztházra emlékeztet sem a méret, sem a belső elrendezés. Például ugyan hosszú, téglalap formában terül el, egyáltalán nem keskeny. Míg egy hagyományos parasztháznál a bejárat általában a hosszanti oldalon, a tornác felől helyezkedik el és a szobák a hossz két irányában oszlanak el, nálunk az "utcafronti" oldalon lesz a bejárat és a középső főfal mentén válnak szét a helyiségek. 

sklinda-haz-alom-metszet-utcafront.PNG

Tovább

Inspiráció: Hogyan használd a világ legegyszerűbb csempéjét

Amikor a falra kerülő hidegburkolatok kiválasztására kerül sor egy építkezés vagy felújítás során, sok szempontot kell figyelembe venni. Mekkora a helyiség, milyenek a fényviszonyok, mekkora a burkolni kívánt felület, stb. Ha nem vagyunk annyira biztosak a dolgunkban, mert a bőséges kínálat összezavar, vagy a költségvetésünk szabja szűkre a keretet, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen létezik egy adu ász - a fehér négyszögletes csempe. 

sklinda-blog-feher-csempe-konyha-3.jpg

Tovább

Kristály csillárok, kicsit másként

A kristály csillárról sokaknak a robosztus, hatalmas méretű, klasszikus formájú, kristály függesztékektől roskadozó, antik lámpatest jut eszébe.

Az antik kristály csillárok még ma is nagy népszerűségnek örvendenek, de aki a modernebb, kifinomultabb formákat és stílusokat részesíti előnyben, az is számtalan opció közül választhat. A régmúlt eleganciája vegyítve a modern formákkal, igazán különleges csillárokat eredményez.

sklinda-blog-kristaly-csillar-cryst-water.jpg

Tovább

Ház-álom: extrák

Amikor az ember nekiáll építkezni, jó eséllyel nagyon hosszú távra tervez. Éppen ezért érdemes olyan dolgokat is megfontolni a családi ház tervezésekor, melyek még nagyon sokáig jelenthetnek majd örömet. Még akkor is, ha ezek némelyike megemeli az építési költségeket. Így ha már álmaink megvalósítása a cél, beterveztünk néhány extra dolgot is a házba, ezekről írok a most.

sklinda-blog-haz-alom-extrak-tornac_1.jpg

Mint korábbi bejegyzésemben említettem, az alap funkciókon kívül kívánságlistánkon még a következők is szerepelnek:
- tornác
- látszó gerendák + nagy belmagasság
- cserépkályha
- nyári konyha kemencével

Tovább

Ház-álom: a tervezés 2. rész

A családi fészek funkciói

Egy családi otthon akkor lesz igazi fészek, hogyha minden ízében az adott család igényeihez igazodik. Szerintem nem létezik olyan, hogy mindenki számára tökéletes recept. Ha lenne, egyen házakban élnénk. :)  Éppen ezért fontosnak tartom elmondani, hogy ez a rovat szigorúan szubjektív, nem szándékom megmondani a tutit. Ám ha valaki mégis hasznosnak találja, esetleg inspirálónak vagy tud a belőle ötletet meríteni, akkor elérte a blogolás a célját.

Az előző bejegyzésben elmeséltem, miért döntöttünk az építkezés mellett és összeszedtem, milyen fontos funkciókat soroltunk fel, amitől szerintünk egy családi otthon szerethető és a mindennapokban praktikus lesz. Ma kicsit bővebben kifejtem, mit miért tartunk fontosnak.sklinda-haz-alom-metszet-dnyhomlokzat.PNG

Tovább

Ház-álom: a tervezés

Miért éppen építkezés?

Mikor az ember életében a család veszi át a legfontosabb szerepet, az otthon megteremtése elsődleges feladattá avanzsál. Egy darabig nagyon jól el lehet lenni egy kisebb lakásban is, de azért mégiscsak a kertes ház az igazi. Legalábbis nekünk biztosan. ;)

A mai bejegyzésben elmesélem pár szóban, hogy miért az építkezés mellett döntöttünk egy már kész ház megvásárlása helyet, és hogyan fogtunk neki a családi otthonunk megtervezésének.

dsc_9218.JPG

Tovább

ÚJ ÉV - ÚJ ROVAT: Ház-álom

Majdnem pontosan három évvel ezelőtt kezdtem el írni a blogot, és azóta jó sok víz lefolyt a Dunán. Ez idő alatt jócskán belaktuk az "új" lakást, eredeti elképzeléseim szerint két főre terveztem, amikor megvettem, de hoppá, egyszer csak négyen lettünk. 

Ezennel, 2018. első napján - ünnepélyesen - új rovatot indítok a blogon, Ház-álom címmel.

Miért? Mert építkezésre adjuk a fejünket, hiszen már jó ideje lebeg a szemünk előtt az új otthon varázsa. Az ok, ahogy fentebb is említettem, igen egyszerű. A kibővült kis családdal hosszú távon nem megoldás a két hálószobás lakás. Meg különben is, mindketten, Férjem is és én is saját házról álmodunk rettentő régóta. Szóval így jött ki a Ház-álom. :D

sklinda-blog-alomhaz-kulso-1.jpeg

Tovább