SKLinda

Ház-álom: extrák

2018. április 09. - SKLinda

Amikor az ember nekiáll építkezni, jó eséllyel nagyon hosszú távra tervez. Éppen ezért érdemes olyan dolgokat is megfontolni a családi ház tervezésekor, melyek még nagyon sokáig jelenthetnek majd örömet. Még akkor is, ha ezek némelyike megemeli az építési költségeket. Így ha már álmaink megvalósítása a cél, beterveztünk néhány extra dolgot is a házba, ezekről írok a most.

sklinda-blog-haz-alom-extrak-tornac_1.jpg

Mint korábbi bejegyzésemben említettem, az alap funkciókon kívül kívánságlistánkon még a következők is szerepelnek:
- tornác
- látszó gerendák + nagy belmagasság
- cserépkályha
- nyári konyha kemencével

Ezek közül isten igazából a tornác és a magas belmagasság az, ami a ház formája miatt adott, tehát már a kezdeti költségekbe is bele kell venni. A nyári konyha és a cserépkályha pedig készülhet később is, a helyét kell kialakítani. 

Már elképzelhetetlenül régóta különösen odavagyok a tornácos házakért. Manapság, hogy csúnyán mondjam, nem olyan trendi, pedig nem csak esztétikai megoldás, hiszen a tető megtoldásával hasznos külső alapterületet és nem elhanyagolható árnyékot is kapunk. Személy szerint a legkevésbé sem vagyok a klíma híve - se nem környezetbarát, se nem egészséges. Egy jó hőszigetelés és egy tornác segítségével ha nem lesz olyan hideg a lakótérben, mint klímával, akkor is elviselhető hőmérsékletet tudunk tartani.

sklinda-blog-alomhaz-kulso-6.jpg

Másik nagy szerelem a látszó gerenda. Úgy terveztük, hogyha sikerül megvalósítani, akkor álgerendák lesznek a konyha+étkező+nappali felett. Itt a belmagasságot is megemeltük, 3,5 méterre. Annak ellenére, hogy egy fazonjában nagyon egyszerű házat terveztünk, úgy éreztem, hogy kell valami WOW-faktor. Mindenhol egyébként normál belmagasság lesz, kivéve a nagy közös teret. 

sklinda-blog-alomhaz-nappali-2.jpg

Cserépkályhát terveztünk a nappali és az étkező közé, valami szép, egyszerűt - kiegészítő és hangulat fűtésként. Szinte egészen biztos, hogy nem lesz még kész, mikor beköltözünk, de a helye meglesz. 

sklinda-blog-alomhaz-nappali-3.jpg

Csakúgy, mint a nyári konyháé. :) Amikor csak az időjárás engedi, szeretünk kint lenni és kint főzni. Éppen ezért, amikor majd lehetőségeinkhez mérten, egy kemencés nyári konyhát szeretnénk beépíteni a tetővel fedett terasz alá. Elrendezésében valami ilyesmi az elképzelés.

sklinda-blog-haz-alom-extrak-nyarikonyha.jpg

Ha minden jól megy, akkor hamarosan megkezdődnek a munkálatok. Hihetetlen izgalommal várjuk, hogy álmaink végre kézzel fogható valósággá formálódjanak.
Rövidesen újra jelentkezem.

Az inspirációs képek forrásait továbbra is a Pinteresten gyűjtöm. 

Ne maradjatok le, kövessétek a blog Facebook oldalát!

Hasta la vista!
SKLinda

 

süti beállítások módosítása