SKLinda

4+1 tipikus hiba, amit elkövetünk a fürdőszoba kialakításakor

2017. március 02. - SKLinda

Korábban már esett szó fürdőszobákról a blogon, akkor arra gyűjtöttem inspirációkat, hogyan tudjuk lakályosabbá tenni az amúgy rendkívül funkcionális helyiséget. Most néhány olyan tipikus példát szedtem össze, melyeket sajnos az otthonok döntő többségében elkövetnek. VIGYÁZAT, szigorúan szubjektív iromány!!

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-15.jpg

Mivel egy fürdőszoba kialakítása, felújítása általában tetemes vagyont felemészt, éppen ezért érdemes nagyon odafigyelni a részletekre már a tervezéskor. Egy jól kialakított fürdőszoba könnyedén beleférhet a keretbe, de ha nem megfelelően készül el, akkor gyakorlatilag kidobott pénz az ablakon - amin aztán napi szinten bosszankodunk évekig. Hiszen senki sem akarja a frissen elkészült fürdőszobáját rövid időn belül bontani, nem igaz?

1. Egyen-fürdő
Legyen benne csempe, kád, mosdó, stb - és slusz-passz. Funkcionális helyiség, ami amúgy is drága - így nem kerül túl sok figyelem a külalakra. Így kerülnek bele mindenhol (plafonig) a semmitmondó csempék, a sarokkád, mert most az a divat - persze legyen bugyborékolós. Na és az egybeépített bútor(lap) szettek (tisztelet a kivételnek, mert azért lehet szebbeket is kapni...).

Tipp: Szánjunk időt alaposan a tervezésre. Ha például nem tesszük plafonig a csempét, már eleve egy csomó pénzt meg tudunk spórolni, ami mehet akár egy minőségibb burkolatra vagy egy jobb csaptelepre. Hiszen az a fontos, hogy a fürdő időtálló legyen.

Inspiráció:sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-6.jpg

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-4.jpg

2. Olcsó - (és/vagy drágának kinéző) burkolat
És itt nem feltétlenül csak az árra gondolok - mert az egyik világbajnok burkolat a fehér 15x15-ös Zalakerámia csempe ára 2 ezer forint / négyzetméter. Hanem azokra a csempékre, amik például színesek is meg márvány mintásak egyszerre. OOOHhh - de hogy legyen benne valami trükk, egy sorban legyen más színű. Vagy tegyünk bele bordűrt, hogy feldobja. JAJJ

Tipp: Ha jól szeretnénk kijönni a büdzséből, válasszunk olyan burkolatot, ami nem fog pillanatok alatt kimenni a divatból, viszonylag állandó a kínálata a piacon. Ilyenek az egyszerű fazonok, a cementlapok vagy a cementlap mintás greshlapok. Ugyan ez utóbbiak ára igencsak húzós, de ha ügyesen tervezünk, nem kell belőle sok - annak a pár négyzetméternek az árából, ami nem a plafonig érő csempére megy, akár még futja is.

NE a közeli barkács akciós kínálatából válasszunk (kivéve, ha az tényleg kihagyhatatlan, de ez inkább lehetetlen) - sokszor silány minőség vagy kifutó termék, és ha menet közben veszed észre, hogy keveset vettél, mire visszamész már nincs belőle... bukta.

Inspiráció:sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-10.jpg

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-16.jpg

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-13.jpg

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-8.jpg

3. Trendi design
A másik véglet a szuper-trendi design, ami most épp nagyon menő. Legyen magasfényű furnér - jóóóaz. Meg spot /led izzók, álmennyezettel. Jó drága, mert trendi. Aztán egy-két (na jó legyen 3) év és kifut, mi meg ott állunk egy divatjamúlt helyiséggel, ami legalább sokba került és biztos, hogy még egy darabig nem nyúlunk hozzá.

Így ne: 
Nagyon csilli-villi, de egészen nagyon komolyan kell szeretni az ennyire határozott vonalakat.

fudro-szoba-hogyan-ne-5.jpg

Tipp: Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül érdemes a legrendibb dizájnra költeni. Sokkal inkább próbáljunk törekedni az egyszerűségre, valami kis csavarral, ami a személyiségünkhöz közel áll. 

Inspiráció:

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-3.jpg

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-5.jpg

4. Megszokások
Egy dolog persze a külcsín. De hogy ne csak erről beszéljünk, hanem a mindennapi használat fontosságáról is - végül, de nem utolsó sorban: a fürdőszoba a lehető legjobban szolgáljon ki minket. Nagyon sok olyan fürdőt látok, ahol azért lesz olyan az elrendezés amilyen, mert így szokták csinálni. Avagy a sarokkád esete a panelban. Nem is praktikus, nem is kényelmes, de legalább nem is takarékos. Őszintén tegye fel a kezét, aki berakatott egy sarokkádat, ami a fél fürdőjét elfoglalja - hányszor töltötte meg és ült bele relaxálni? Ugye, hogy igazam van....

De amikor a reggeli rohanásban csak 'dob egy tust' - vagy úszik az egész fürdőszoba, vagy guggolva kell tusolni, hogy ne így legyen - mindennapi bosszúságot okozva. Vagy hogy a termetünkhöz túl kicsi a zuhanytálca és csak tipegve körbeforogva megy a zuhanyozás. Vagy túl magasan van a tükör és nem látjuk magunkat benne. Másik kedvencem az úgy elhelyezett tükör, hogy a WC-n ülve látja magát benne az ember - persze lehet, hogy ez csak nekem fura.
Egy másik kedvencem, amikor akkora légüres tér van a fürdőben, hogy keringőzni lehetne benne - miközben más hasznos helyből vesz le. EZ persze ha már történelmileg így alakult és nincs mit tenni, akkor bocsánatos bűn - de könyörgöm, ha valaki új lakást, házat épít.... no komment.

Inspiráció:

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-2.jpg

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-12.jpg

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-14.jpg

 

+1. Túl sok csetresz
Ez teljesen független attól, hogy hogy néz ki, milyen elrendezésű a fürdőszoba, ugyanakkor annyira tipikus, hogy nem tudom szó nélkül hagyni. Elképesztő mennyiségű szir-sz*rt vagyunk képesek felhalmozni a fürdőszobában. Gyűlik mindenféle flakon, tisztítószer meg csetresz. Szerintem ahhoz, hogy a fürdőnk tiszta és rendezett legyen, a lehető legkevesebb apró kacatnak van elöl a helye. Minél kisebb a helyiség, ez annál hatványozottabban igaz. Ismerős a "van még egy kicsi az alján de előveszem a következőt" vagy a "van 2-3 féle, mikor milyen kedvem van" esete? Szerintem csak annyi tisztálkodószer legyen kéznél, amennyit tényleg használunk - a többinek szekrényben a helye, a tisztítószereknek szintén. És ha nem fér be a szekrénybe, akkor irgalmatlanul ki kell szanálni - biztos, hogy lapul a mélyén olyan cucc, amit vagy két éve nem vettél elő, és már nem is emlékeztél rá hogy van...

Így ne:fudro-szoba-hogyan-ne-6.jpg

Én már évek óta megfogadtam és igyekszem is magam tartani, hogy csak a legszükségesebb piperéket veszem meg. És rendszeresen kipakolom, szanálom a szekrény tartalmát.

Inspiráció:sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-1.jpg

sklinda-blog-furdoszoba-inspiracio-7.jpg

Remélem, tetszett a bejegyzés - ha igen, csatlakozz Facebook oldalamhoz, hogy mindig értesülj a legfrissebb tartalmakról. (A képek forrása Pinterest.)

Hasta la vista!
SKLinda

süti beállítások módosítása