Kis karácsony, nagy karácsony... + bónusz recept

2016. december 25. - SKLinda

Kedves Olvasóim, remélem mindenütt békésen, boldogságban telik a karácsony. Nálunk egyelőre nagyon nyugisan, pihenősen. :) Igyekeztünk mindent úgy intézni, hogy 24-re már ne kelljen kapkodni, még egy kellemes erdei sétára is jutott idő - egy kis havat, illetve inkább zúzmarát is sikerült elcsípni. Délután pedig még összedobtam a kötelező mézesen kívül egy másik, nálam hagyományosnak számító karácsonyi süteményt, a gyümölcskenyeret - a bejegyzés végén a receptet is leírtam. 

Jöjjön először néhány kép az erdei mesevilágról:

dsc_2824b.jpg

dsc_2845b.jpg

dsc_2853b.jpg

dsc_2859b.jpg

dsc_2861b.jpg

dsc_2867b.jpg

dsc_2870b.jpg

dsc_2876b.jpg

Az erdei sétából hazaérve feldíszítettük a fát. Ezen kívül még néhány apróságot raktam ki, mint például ezt a faágat, amit az erdőben szedtem fel - annyira adta magát a forma, azonnal összekötöttem egy kis virágkötő dróttal. :)

dsc_2902b.jpg

dsc_2908b.jpg

Idén egy kis egy méteres ezüstfenyő költözött be hozzánk, amit most nem fenyőfatalpba, hanem a bolhapiacos mezőgazdasági kosárba raktunk. Szerintem nagyon jól állnak egymásnak! :)

dsc_2925b.jpg

A díszítésünk nagyon egyszerű: mézeskalács, néhány antik dísz a nagyi örökségéből, pár pici piros gömb és fafigurák.

dsc_2911b.jpg

dsc_2916b.jpg

Najó... két új üvegdísz is bekerült a repertoárba, ez a mézeskalács házikó és egy karácsonyfa. ;)

dsc_2981b.jpg

dsc_2930b.jpg

dsc_2919b.jpg

És végül, de nem utolsósorban jöjjön a gyümölcskenyér. Nekem ez egy igazi ünnepi finomság, tele minden földi jóval. Ez is egy olyan süti, amit a dédim is elkészített minden karácsonykor. Ez a recept már nem is emlékszem honnan van, nem biztos, hogy az eredeti, de mindenesetre nagyon, de nagyon finom.

dsc_2934b.jpg

Hozzávalók:

- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 5 tojás
- 25 dkg liszt
- egy csomag sütőpor
- 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, apróra vágva- szinte mindegy mi, idén egy kevés déli gyümölcs keverék, datolya, és annál több aszalt gyömbér került bele
- 1 citrom reszelt héja
- 5-5 dkg apróra vágott dió, mogyoró vagy mandula
- 5 dkg apróra vágott étcsoki
- 2 evőkanál rum vagy whisky

A cukormázhoz egy fél narancs leve porcukorral sűrűre keverve.

dsc_2943b.jpg

Elkészítés:

1. Az apróra vágott gyümölcsökre löttyintsük rá a rumot vagy a whisky-t  - nekünk most épp whisky volt itthon :) Tegyük félre állni.

2. A vajat a cukorral és az egész tojásokkal keverjük habosra. 

3. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd adjuk a vajas keverékhez és alaposan keverjük össze. 

4. A gyümölcsöket keverjük el két evőkanál liszttel.

5. Egy fakanállal keverjük a tésztába a gyümölcsöket, a magvakat és a csokit. 

6, Kivajazott, kilisztezett formába öntsük a tésztát  és kb 160-180 fokon süssük készre. Sütőtől függően kellhet hozzá 60 perc. Mindenképp csináljunk tűpróbát! Nekem most 80 percet volt bent, inkább lejjebb vettem a hőfokot, hogy ne égjen meg a teteje.

Még forrón borítsuk ki a formából, és konyharuhába csavarva, rácson hagyjuk kihűlni. A mikor már hideg, keverjük ki a narancslevet a porcukorral és borítsuk be a sütit ezzel a mázzal. Én lassan folyatom le a tetejéről, egy kiskanállal itt-ott rásegítek, hogy nagyjából egyforma vastag legyen. Kb. 20-30 perc alatt megköt a massza.

dsc_2955small.jpg

dsc_2963b.jpg

További jó pihenést! 

Hasta la vista!
SKLinda