SKLinda

A PUHA mézes sütemény titka

Avagy a blogger karácsonyi ajándéka olvasóinak

2015. december 22. - SKLinda

Rendhagyó bejegyzés következik! Karácsony alkalmából szeretném megosztani Veletek a hagyományos, puha mézes titkát!

wp_20151221_018b.jpg

Anyukámmal minden évben megosztjuk, hogy ki melyik hagyományos sütit készíti el karácsonyra, az én  "állandó feladatom" a mézes. Trendek - Star Wars formás, rénszarvasos, mázos mintás mézes kalácsok - ide vagy oda, én évről-évre ugyanúgy készítem el, ahogy még a dédim és a nagymamám sütötték réges-régen.  Ez egy családi hagyomány, generációk óta öröklődik, a formákkal és a köténnyel együtt. Ehhez a művelethez ugyanis szigorúan fontos kellék a nagyim karácsonyi köténye! :D

wp_20151221_001b.jpg

wp_20151221_002b.jpg

Íme a recept: 

Hozzávalók:

- 500g liszt
- 1,5 teáskanál szóda bikarbóna
- 3 tojás
- 350 g méz
- 4 evőkanál étolaj
- őrölt fűszerek: fahéj, szegfűszeg, gyömbér ízlés szerint
- 1-2 evőkanál rum 

Elkészítés:

1. Keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel - a szegfűszeggel érdemes óvatosan bánni, mert ha picit több kerül a tésztába a kelleténél, túl domináns lesz az íze.

2. A 2 tojást a mézzel keverjük habosra.

3. Majd a tojásos keveréket adjuk hozzá a liszteshez, adjuk még hozzá az étolajat, a rumot és még 3 evőkanál vizet. Dolgozzuk össze és pihentessük hideg helyen legalább egy órán át. Az sem árt neki, ha egy napot pihen a tészta.

Első titok: Ilyenkor még nem áll össze tökéletesen gyúrhatóvá - nem kell megijedni, ha egy picit még ragad - egy kis liszt hozzáadásával lehet rajta segíteni. DE, nem kell egyből a pihentetés előtt elérni a gyúrható nyújtható állagot, mert akkor lesz túl kemény a tészta! 

4. A pihentetés után lisztezett nyújtódeszkán gyúrjuk át egy picit, nyújtsuk 4-5 mm vastagra, és szaggassuk ki a kívánt formákat.

5. Lehet tenni sütőpapírra is, de akár enyhén olajozott tepsin is lehet sütni (én ezt a verziót szeretem jobban, nem ragad le). A tepsibe téve kenjük meg tojással a tetejüket, én díszítésnek - a családi hagyományt követve -mandulát és diót szoktam tenni.
180 fokon, 10-12 percig süssük.

Második titok: Egy kis hűlés után azonnal be kell tenni a friss mézeseket egy lefedhető edénybe - a porcelán a legjobb - én a nagyim levesestálját használom, ahogy ő is csinálta. De jó erre a célra a kekszes fémdoboz is. A lényeg, hogy a sütik a saját gőzükben hűljenek ki. Ettől maradnak puhák. 


És persze amíg van belőle, tároljuk lefedve, mindig csak annyit rakjunk ki, amennyi elfogy (hamar fogy;)).

wp_20151221_003b.jpg

wp_20151221_016b.jpg

wp_20151221_028b.jpg

wp_20151221_033b.jpg

wp_20151221_041b.jpg

wp_20151221_050b.jpg

Még nem késő elkészíteni! 

Minden Kedves Olvasómnak nagyon békés boldog karácsonyt kívánok!

Hasta la vista!
SKLinda

süti beállítások módosítása