SKLinda

TREND: Az ÚJ minimalizmus

2015. szeptember 23. - SKLinda

Minimalizmus. Modern, nem túl színes, letisztult formavilág, egyenes, sarkos vagy legömbölyített, rideg, steril, nem otthonos, személytelen... Ezek jutnak róla eszembe. Ilyen volt nem is olyan régen a minimalista stílus a lakberendezésben.

new-minimalism-eagle-loft-3-1050x663.jpg

DE manapság felütötte a fejét egy új trend - az ÚJ minimalizmus lényege merőben más, mint letisztult vonalú, csilli-villi, modern dizájnnal megpakolni egy lakást. Számomra ez az új trend rettentő szimpatikus - ugyanis leginkább arról szól, hogy valódi értéket teremtsünk magunk körül. Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemis, a theminimalist.com szerzői úgy fogalmaznak, hogy "a minimalizmus szabadságot jelent - felszabadít a fogyasztói kultúra kötöttségei alól, segít megszabadulni a túlzásoktól, hogy a lényegre figyelhessünk." Ez egy olyan életfilozófia, amely ma már a lakberendezésben is testet ölt. 

Régen az otthonunk tele volt (sokszor még ma is tele van) olyan eszközökkel, mint papírnaptár, egy méretes PC+Monitor, vonalas telefon, telefonkönyv, ébresztőóra, stb. - külön kütyü minden funkcióra. De azért az idő múlásával ezek az eszközök szépen lassan lecserélődnek egyre kisebb kütyükre - teret engedve annak, hogy minél inkább a fontos, számunkra értéket teremtő darabokra és az esztétikára is koncentrálhassunk, amikor otthonunkat alakítjuk.

22.jpg

dinder-house-designed-by-ilse-craword_-photography-magnus-marding.jpg

joanna-laajisto-interior.jpg

Hozzátartozik az új megközelítéshez, hogy egyre környezettudatosabbak leszünk, kezdünk eltávolodni az elmúlt évtizedek 'eldobható holmik' fogyasztói filozófiájától. Talán egyre inkább a tartós eszközöket választjuk vagy azokat, amelyek egy helyi manufaktúrából származnak, természetes anyagokból készülnek. Az is fontosabbá válik, hogy a minket körül vevő tárgyak történetet hordozzanak - örök darab a nagyszülőktől, vagy egy utazás alkalmával szerzett kincs sokkal fontosabbá válhat, mint az épp aktuális divatot követő tömegtermék.

A lakberendezésben az új minimalizmus tehát nem más, mint a kis számú, gondosan összeválogatott, számunkra jelentéssel bíró és értéket adó tárgyak összessége.

4c426b5cd119234f3abdb8c00e15c0d1.jpg

5114728be0c54ef655ba86f21e68b2e0.jpg

e5e9713356fddfe4453d29043820ad0d.jpg

ee64e57406394fc7bc989a3158628f94.jpg

Azt gondolom, hogy egyfajta érettség is kell ahhoz, hogy magunkénak érezhessük ezt a trendet, és ez koránt sem a pénztárcától függ. Persze, ahogy öregszik az ember, úgy kezdi el egyre inkább értékelni az őt körülvevő holmikat. Véleményem szerint felelősséget is kell vállalnunk, hogy a következő generációknak is megtanítsuk, tisztelni és óvni kell a valódi értékeinket. 

Magyarországon az látom sokszor, hogy nem tudunk szelektálni, elkezdünk gyűjtögetni, halmozni, és a fejünkre nőnek a tárgyaink. Ennek persze nyilvánvalóan kulturális és történelmi okai is vannak. Ugyanakkor tapasztalatból mondhatom, hogy felszabadító érzés, amikor elkezdjük "letisztítani" a közvetlen környezetünket.

Szeretném ezt a fajta szabadságot érezni én is otthon. Nekem egyelőre folyamatos munka, hogy elérjem az új lakásban ezt a fajta minimalista berendezést. Különösképp megnehezíti ezt, ha az ember olyan élethelyzetbe kerül, amikor 100 négyzetméterből költözik hatvanba...

Szóval le a kacatokkal! 'Decluttering'! - de ez már egy másik trend - erről majd legközelebb. :)

Forrás: thespaces.com, Pinterest

Hasta la vista!
SKLinda

süti beállítások módosítása